Puheenjohtajan terveiset 19.12.2016

Joulukuu

Saarenmaan lumeton ilta hämärtyy vaaleanpunaiseen taivaanrantaan. Meri on aivan tyyni, kuin odotellen milloin saisi käpertyä jääpeiton alle suojaan. Lämpimän tuvan ikkunasta katseltuna se ajatus tuntuu oikein mukavalta.

Uutisia

Vietimme perinteiseen tapaamme „Pikkujouluja“ ja Itsenäisyyspäivää Pritsumajan toisessa kerroksessa 3.12.2016. Paikalle oli saapunut tavallinen osallistuja määrä, eli vähän toistakymmentä juhlijaa ja myöhemmin jatkoimme Kapteeni Kõrtsissä tanssien aamun tunneille.

Joulukuun alussa Saarenmaan vallat eli 10 kuntaa ja Kuressaaren kaupunki allekirjoittivat yhdistymis- sopimuksen perustaakseen suurkunnan. Ainoastaan Pöiden kunta ei suostunut neuvottelemaan muiden kuntien kanssa liittymisestä. Myöhemmin se todennäköisesti pakkoliitetään em. suurkuntaan.

Pinta-alaltaan uusi kunta on Viron suurin. Yhdistyvien kuntien kokonaispinta-ala on 2579 km2 ja väestörekisterin tietojen mukaan syyskuun alussa näissä kunnissa eli yhteensä 31 204 ihmistä.

Omavalitsus Elanike arv Pindala, ruutkilomeetrit
Kihelkonna vald 772 246
Kuressaare linn 13 657 15
Laimjala vald 706 116
Leisi vald 2025 348
Lääne-Saare vald 7218 807
Mustjala vald 689 235
Orissaare vald 1831 163
Pihtla vald 1406 228
Salme vald 1203 115
Torgu vald 347 126
Valjala vald 1350 180
Ühinevatel omavalitsustel kokku 31204 2579

Laivoista

Uusi Tallinnan Sataman hankkima saarten yhteyslautta/-laiva saapui Viroon. Käväistyään kokeeksi niin Kuivastun ja Virtsun kuin Rohukülän ja Heltermaan satamissa, se jatkoi matkaansa Tallinnaan, jossa se vielä sisustetaan valmiiksi. Valmistuttuaan vuodenvaihteen tienoilla se siirtyy seilaamaan mantereen ja Hiidenmaan välille.

Uudet Saarenmaan laivat sen sijaan ovat vielä Turkin ja Puolan telakoilla, eivätkä saavu todennäköisesti ennen ensi kesää omalle reitilleen.

Älkää kuitenkaan olko huolissanne, sillä laivayhteydet pelaavat hyvin näilläkin laivoilla, kun ei tähtää omaa tuloaan perjantai-iltaan, juhannusaattoon tai Saarenmaan rallia edeltävään päivään. Samoin saarelta poistumiset kannattaa tähdätä johonkin muuhun päivään, kuin sunnuntai aamuun.
Silloin välttyy jonottamiselta.

Uusi Suomi-Seuran kohtauspaikka avataan ennen vappua.

Meillä on ollut viime vuosina ongelmana kohtauspaikan puuttuminen Kuressaaressa. Olen kysellyt ravintoloitsijoiden kiinnostusta järjestää Saarenmaan Suomi-Seuralle kohtauspaikka Kuressaareen. Erityistä leimautumista ns. Suomalais-paikaksi pelätään, koska talvellakin on jotenkin elettävä ja jospa vaikka paikalliset ei tulekaan enää asiakkaaksi, kun suomalaiset valtaavat paikan.

No, se murhe on nyt ratkaistu. Avaamme Kairon kanssa pienen “Black Bull Café”:n Kuressaaren torilla, Tori-talossa eli TURU hoonessa. Se on valkoinen talo keskellä Toria, jonka seinässä lukee Turg.
Huoneisto sijaitsee rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa lihakauppaa vastapäätä.

Kahvilassa saamme käydä tapaamassa toisia suomalaisia lounaskeiton, lihapiirakan, munkkikahvin tai olutlasin ääressä, lukemassa suomalaisia lehtiä ja kirjoja, hakea kirjoja luettavaksemme sekä tuoda uusia kirjoja luettavaksi/lainattavaksi. Avajaisista ilmoitamme myöhemmin erikseen.

Katoavaa kansanperinnettä

21.12. Tuomaanpäivänä tulee voimaan työtekokielto, luvallista on tehdä ainoastaan suurien pyhien tuloon liittyviä valmisteluja.

24.12. Joulupäivää vietetään talvisena seisauspäivänä jolloin siirrytään lyhenevistä päivistä auringon uudelle valtakaudelle. Virossa joulu kestävää Kristuksen syntymästä 24. joulukuuta 6. tammikuuta asti.

31.12. Uusi vuosi otetaan vastan syöden runsaasti erikoisia ruokia ja juhlien. Uuteen vuoteen kuuluu kynttilöin ja sädetikuin koristeltu kuusi. Tuntuu, että Virolaiset kattavat hulppeamman pöydän uutena vuotena kuin Jouluna.

Muistutan edelleenkin, että

Hyvää Uutta Vuotta sopii toivottaa vain 6. tammikuuta saakka, sen jälkeen toivotellaan Hyvää Jatkoa Uudelle Vuodelle. Mikäli toivotatte Hyvää Uutta Vuotta 7.12 on vastapuolella oikeus saada Teiltä viinapullo korvaukseksi.

Kissat makaavat pöydän nurkalla ja koira vartioi kateellisena uutta luutaan. Taivas on muuttunut tätä kirjoittaessani kauniin vaaleanpunaisesta yönmustaksi ja joulun odotus jatkuu täällä Saarenmaalla kynttilöiden lepattavan liekin luodessa tunnelmaa.

HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA !!  

Hallituksen puolesta, omin sanoin, Sinikka Pilviste.