Puheenjohtajan Terveiset elokuussa 2016                                                                18.08.2016

Saarenmaalla on vain juhlittu koko kesä. Ja mikäs täällä juhliessa kun tapahtumia on ollut niin paljon, että kaikkia tapahtumia en enää muistakaan. Tapahtumista ainakin Mustjalan Musiikki festivali, Saarenmaan Oopperapäivät ja viimeisimpänä Meripäivät, jotka kestivät eiliseen saakka, ovat aina tuoneet Saarelle paljon vierailijoita. Vierailijat puolestaan tuovat majoituspaikkoihin yöpyjiä ja kahviloihin ja ravintoloihin ruokailijoita. Näillä keskimäärin 8 viikon sesongin aikana tienatuilla vuotuisilla turistien tuomilla tuloilla on monen pienen yrittäjän pärjättävä talven yli. „Toinen elää kiven päällä, toinen ei saa elettyä hyvälläkään maalla“ - kuuluu yksi sanonta, joka kuvaa Saarelaisten sitkeää ja periksiantamatonta luonnetta.  

Ilmat ovat tänä kesänä suosineet lomailijoita ja suosivat myös heinäntekijöitä, mutta nyt viikonpäivät on satanut vettä ja se on vetänyt ainakin viljan kasvattajien kulmat kurttuun. Tuulet on olleet navakoita ja enimmäkseen lännestä, eli vedet ovat jälleen korkealla. Ilma tuntuu tällä hetkellä hieman syksyiseltä, mutta luultavasti se on vain väliaikaista, sillä ensi viikoksi luvattiin jo aurinkoa ja yli 20 asteen lämpötiloja.

MUINAISTULET 27.08.2016 klo 16.00 alkaen. Kokon sytytys klo 21:30

Vietämme perinteisesti Muinaistulia Ranna-Villassa, Küdema kylässä, Mustjalan kunnassa. Tapana on ollut, että jokainen tuo grillattavaa ja salaatteja ym. lisukkeita ja juomia ainakin omaksi tarpeekseen. Illan ohjelmassa on vapaata seurustelua, mölkyn peluuta, tikanheittoa, saunomme vuorotelle, syömme yhdessä jokaisen mukanaan tuomia eväitä ja nostamme muutaman maljan. Kokko sytytetään koko Itämeren ympäristössä samaan aikaan eli 21:30.

Olisin hyvin onnellinen, mikäli toisitte salaatit omilla kulhoillanne ja valmiiksi tehtyinä, jotta voisimme kaikki keskittyä seurusteluun. Me keitämme isolla padalla perunoita ja pistämme pöytään grillimakkaroita saarenmaalaisen Ylämaankarjan luomulihasta. Tuokaa mukananne lisää grillattavaa TAI salaattia TAI säilykkeitä TAI vihanneksia TAI leipiä TAI juustoa TAI leivonnaisia TAI hedelmiä. Katsotaan sitten minkälainen elonkorjuun juhlapöytä meille tulee.

Touhu ei maksa mitään, kun on mukana omat eväät, jotka jaetaan muiden tulijoiden kanssa yhteisessä pöydässä.

Sängyt on kaikki jo varattu ja Muinaistulien yöpyjiä pyytäisin ottamaan mukaan omat lakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet ja muistutan myös tässä, että mökit on tietenkin siivottava ennen kotiin lähtöä.                                   
Maja 1 ;       Eppu, Helinä, Upi ja Tuula                                                                           
Maja 2 ;       Ulla, Jaakko + 1 (2)                                                                                         
Maja 3;        Kaija, Pauli, Inkku ja Arto                                                                                       
Maja 4 ;      Tuula M. ja Juha                                                                                         
Pihamökki ;   Kiira ja Pessi

Sauna on lämmin alkaen klo 17.00 ja saunojat ottakaa omat pyyhkeet mukaan.

Mikäli olisitte mielellänne mukana, muttei ole autoa tai auton kuljettajaa voimme järjestää Teille kuljetuksen, jonka hinta määräytyy henkilömäärän mukaan.

Ilmoitelkaa pikaisesti tulostanne minulle numeroon +372 56 876 390 tai meilillä ranna.villa(at)hotmail.com

MAKKAROITA JA LIHAA

Ranna-Villaan saapui jälleen uusi lasti Saarenmaalaista Ylämaankarjan grillimakkaraa, savumakkaraa ja pakastettuja lihoja. Edelleenkin on saatavana myös Ylämaankarjan nauta- säilykkeitä. Tilauksia otetaan vastaan +372 56 876 390 ja hinnasto on nähtävillä highlandcattle.ee kotisivuilla. Tilauksesta myös neljäsosaruhoja edulliseen hintaan. Olemme paikalla etukäteen sovittuna aikana, mikäli haluatte tulla paikan päältä hakemaan. Voimme myös järjestää kuljetuksen tarvittaessa.

VEROTUKSESTA

“Ära randa elama mine see on ränk ja raske elu…“. Älä mene rantaan elämään se rankka ja raskas elämä…

Saarenmaan suosio on suomalaisten matkailijoiden keskuudessa nousussa vaikka joku tiesi kertoa, että suomalaiset myyvät kiinteistöjään Virossa alle hankintahinnan. Minkähän tähden? Tuliko hankittua liian kalliilla, vai onko muuten vaan hirmu kiire päästä omaisuudesta eroon. Perintö- ja lahja-asioissa suosittelen ottamaan yhteyttä veroneuvoja Salla Koivuahoon. Esimerkkinä mainittakoon, että perintö- ja lahjaverosta voi vapautua kokonaan pienellä järjestelyllä, kun lahjoittaa perinnöksi jäävän suomalaisen omaisuutensa Virossa asuvalle henkilölle. Eli muutatte perillistenne kirjat Viroon, teette lahjoituksen ja olette säästyneet perintöverotukselta. Suomen verottajalla kun ei ole oikeutta puuttua toisessa maassa tapahtuneeseen lahjoitukseen, jos sekä lahjoituksen saaja, että lahjoittaja ovat toisen maan asukkaita. Esimerkiksi tälläiseen asiaan saa neuvoja Tallinnassa matkanne varrella Suomeen mennessä Sallan toimistolla puh. +372 58 84 7778. Älkää siis tehkö hätiköityjä päätösiä vaan kääntykää ammattilaisen puoleen. Salla on entinen verotarkastaja.

KATOAVAA KANSANPERINNETTÄ

Muut päivät elokuussa eivät erityisemmin hetkauta kansanperinteen ystäviä mutta 18.8. ei saa tehdä hevosen kanssa töitä (tiedoksi hevostilallisille) ja

24.8 on Pärtli päivä / elonkorjuun päivä Tuona päivänä on aikoinaan lopetettu humalan ja pellavan kerääminen, käännetty kaalinpäät, jotka olivat aikoinaan virolaisille tärkeä ravintoaine ja hapankaali talvella tärkeimpiä vitamiinien lähteitä. Saarilla on tuo päivä ollut lampaan keritsemisen ja viimeinen pässin tappamisen päivä jo ainakin viimiesten 300 vuoden ajan. Pärdin päivä on myös ollut yleisin hunajan keruun aloittamisen päivä. Vanhan perinteen mukaan tuona päivänä sataa taivaasta sieniä, joten sen jälkeen kannattaa poiketa sienimetsään ja myös pähkinät ovat valmiita poimittaviksi. Tänä päivänä on ollut tapana pitää juhlat (Ranna-Villassa sitä vietetään Muinaistulien aikaan 24. päivää seuraavana lauantaina). Kielletty on kylväminen ja pääskyset ovat nyt lähteneet etelään.

Menestystä ja mukavia syksyisiä päiviä toivotellen Saarenmaalta                                        

Sinikka Pilviste                                                                                                          
Saarenmaan Suomi Seura