Saarenmaan Suomi-Seura                      Puheenjohtajan terveiset 04.07.2016

Viime kirjeessä kehuskelin, kuinka Saarenmaalla alkoi vihdoinkin sataa.
Tässä välillä on ollut kovat helteet ja välillä oikein reiluja sateitakin; sellainen tavallinen saaristolainen kesä, jolloin samana päivänä voi lämpötilan vaihtelu olla kymmenenkin astetta. Tänään päätin istahtaa koneen ääreen vain rustatakseni viestin Teille. Kaikenlaista on tapahtunut tässä välillä, ja kirjoitan nyt olennaisimmat mieleeni tulevat asiat.

Järjestämme Vironkielen kurssin, jonka ajankohta on viikolla 29, eli viikolla, joka alkaa 18.7. tai/ja viikolla 30, eli alkaen 27.7. Opettajana on Maria Peep, joka on paikallinen opas, joka on pitänyt viron kielen kursseja meille aiemminkin. Kurssit järjestetään Kuressaaressa (osoite ilmoitetaan ilmoittautuneille). Ilmoittautumisia ottaa vastaan kaija.snellman(at)gmail.com tai +372 5623 6890. Ilmoittakaa hänelle kumpana viikkona haluaisitte kurssin järjestettäväksi, ja mitkä viikon päivät olisivat parhaat. Näiden ilmoittautumisten perusteella sovimme lopullisen aloitus päivän/päivät.

Maksu on 5-10 € /kerta. Aloitus aamulla klo 10 ja session pituuden ja tiheyden sopivat osallistujat Marian kanssa paikalla. Hänelle oppaan toimessa töitä tipahtelee vaihtelevassa tempossa, eikä aikatauluja voi sitovasti pitkälle etukäteen sopia.
Maria Peep opettaa myös yksityisesti ja se on varmasti useimmille paras vaihtoehto. Hänen hintansa ovat kohtuullisia ja silloin kukaan ei ole riippuvainen muiden kuin Marian aikataulusta, eikä tarvitse ottaa huomioon muiden menoja.
Marian puhelinnumero on Kaijalla siltä varalta, että haluatte yksityisopetusta.

Haapsalun Suomi-Seurojen kesäpäivät 19.06.
Tapahtuma oli hienosti järjestetty, ja osallistujia oli 4 seurasta yhteensä 97 ihmistä. Neljästä seurasta, koska mukana oli myös Tallinnan suomalaisia, jotka tosin eivät edustaneet Suomi-Seuraa vaan Viron suomalaisia yrittäjiä, vanhoja tuttaviamme edellisiltäkin kesäpäiviltä. Vettä satoi kuin saappaan varresta kaatamalla, mutta eihän me sokerista olla, vaikka ollaankin makeita.
Saarenmaan joukkue koostui 9 osallistujasta ja toimme 10 pokaalista kotiin 7, joten olimme varsin hyvässä kisakunnossa.
- Saimme ensimmäisen sijan Saappaanheitossa joukkueella Arto Isotalo, Sami Heikura ja Kairo Pilviste.
- Voitimme myös Tikanheiton joukkueella Pauli Olkinuora, Sinikka Pilviste ja Kairo Pilviste. Tikanheitossa saimme jälleen kiertopalkinnon haltuumme Haapsalulta, joka voitti sen viime vuonna Tartussa.
- Köydenvedossa olimme toisena häviten Haapsalulle vain niukasti hirveän repimisen jälkeen joukkueella Sami Heikura, Arto Isotalo ja Juha Matomäki.
Huutojoukoissa olivat voittoisan joukkueen tärkeimmät henkilöt, eli Cheerleadelit: Inkeri Mattila, Tuula Makkonen ja Kaija Snellman.Tikanheiton kiertopalkintoa voi postissa käydessään ihailla Kaijan ja Paulin ikkunalla postin vastapäisen talon alimman kerroksen ikkunalla.

Ensi vuonna, kun vietetään Suomi 100 tapahtumia ympäri maailmaa, olemme me, Saarenmaan Suomi-Seurana, kesäjuhlien järjestäjäpaikkakunta. Kesäjuhlien ajankohta muutettiin Suomi-Seurojen yhteisessä johtokuntien neuvonpidossa alkukesästä alkusyksyyn, koska tuona samaisena kesäkuun toisena viikonloppuna, kun perinteisesti olemme kesäpäiviä viettäneet, on Inkerin Suomalaisten kesäpäivät ja suuri Suomi-tapahtuma Tartossa, johon myös meidän seuramme on kutsuttu osallistumaan. Suomi-Seurojen kesäpäivät ja “urheilukilpailut“ järjestetään siis vuonna 2017 elokuun viimeisenä lauantaina, eli silloin, kun me Saarenmaalla perinteisesti vietämme muinaistulia.
Se ajankohta tuntui kaikkien mielestä parhaalta, ja meillähän Saarenmaalla elo- ja syyskuussakin on vielä lämpöinen ja kesäinen ilma. Ja ilmahan ei ole ratkaiseva loistavien juhlien onnistumiselle, vaan iloiset vieraat, hyvä ruoka, mielenkiintoinen ohjelma ja hyvä yhteishenki, kuten Haapsalussa totesimme.

Muinastulia, joita vietetään joka puolella Itämeren maissa tänä vuonna 27.08.2016 sytyttämällä kokkoja rannoille, ei enää nykyään merimiesten kotiin johdattelemiseksi tai merirosvojen sytyttämänä johdattelemaan kauppa-aluksia kareille, jotta niiden lastin saisivat rannan asukkaat, vaan jotta ihmiset kiinnittäisivät huomiota Itämeren hyvinvointiin ja suojeluun.

Kutsumme Teidät viettämään Muinaistulien iltaa kanssamme perinteisesti jo 8. kertaa Ranna-Villaan, Küdema kylään, Mustjalan kuntaan pohjois-Saarenmaan rannalle. Laitamme saunan lämpimäksi klo 16.00. Heitämme tikkaa ja pelaamme Mölkkyä ajankuluksi ennen syömistä ja kokkoja, jotka sytytetään klo 21:30. Majoitusvaraukset voi lähettää sähköpostilla. Majoitus onnistuu paikalla 14 ensimmäiselle sängyssä ilmaiseksi, no siivousta vastaan ;). Sänkyvaraukset ranna.villa(at)hotmail.com. Mikäli halukkaita satunnaisia matkaajia olisi liikkeellä enemmänkin, voimme järjestää bussikuljetuksen Kuressaaresta meille ja takaisin. Tänään aloimme valaa Grillimajan lattiaa, joten tänä vuonna tanssitkin onnistuvat paremmin ja yritämme saada myös karaokelaitteet paikalle.

Kansan viisauksista lyhyesti heinäkuuksi
10.07. seitmevennapäev, seitsemän veljeksen päivä - jos tuona päiväna sataa , sataa 7 päivää peräkkäin. Heinänteko kielletty.
25.07. Jaakobipäev, Jaakon päivä - keskikesän pyhä, heinätöiden lopun ja viljan tekemisen aloituksen päivä. Sellainen kun on ilma Jaakon päivänä aamupäivällä, sellainen on talvi jouluun saakka. Iltapäiväinen ilma ennustaa joulun jäkeistä aikaa. Käelle menee akana kurkkuun ja se lopettaa kukunnan. Kiellettyjä asioita on kasvimaalle meneminen, koska tämä päivä antaa vihanneksille ja juureksille maun sekä mansikoiden syöminen, koska se tekee sinut uniseksi. Suomalaisista kansanviisauksista minulle kertoi edesmennyt äitini, että Jaakko viskaa kylmän kiven veteen ja rautalangan pellolle.

Jäsenkortteihin, -maksuihin ja muuhun informaatioon liittyen olkaa yhteydessä Kaijaan maililla, kaija.snellman(at)gmail.com tai puhelimitse +372 5623 6890

Ari V. Mentu lähettikin Teille Haapsalun seuran Unkarin matkan ilmoittautumistiedot ja aikataulut. Ilmoittautukaa mukaan! Matkaan pääsee helpoiten Pärnusta hotelli Pärnun parkkipaikalta, josta otetaan mukaan Pärnun seuran reissumiehet.Aurinkoisin heinänteko-terveisin Saarenmaalta!

Sinikka Pilviste                                                                                                

Saarenmaan Suomi-Seura                                                                                    
puheenjohtaja