Puheenjohtajan Terveiset                                                                                                                              22. Helmikuuta 2016

Niitä näitä Saarenmaalta

Aamut alkavat sarastaa yhä aiemmin ja aiemmin, linnut laulavat, ja punarinnat keräävät jyviä maasta suurina parvina. Tänä vuonna talvi tuli ja meni. Uskomattoman kauniita maisemia tammikuussa, ja kaiken kruunasi kaunis auringonpaiste ja sopivan kireä pakkanen. Sitä riemua kesti 3-4 viikkoa, kunnes vesisade alkoi, ja kaikki lumi hävisi alle viikossa.
Viime viikolla alkoi jälleen sataa räntää ja lunta sekaisin. Pieni lumikerros tulee ja sulaa jälleen pois, tullakseen seuraavina päivinä hetkeksi takaisin. Tänäänkään ei saa selvää sataisiko vai paistaisiko. Minuutti sitten tuli isoja räntähiutaleita, ja nyt paistaa aurinko.
Pihalle on kertynyt yön aikana loskakerros, joten saappaat kannataa jalkaan laittaa.

Tärkeää

Jäsenmaksun maksaminen toimii samalla periaatteella, johon perinteisesti olemme tottuneet. Maksatte jäsenmaksun, joka on 25 €/hlö tai 40 € /pari tai perhe, jossa on alaikäisiä lapsia. Maksamalla jäsenmaksun helmikuun aikana varmistut siitä, että saat uuden nimelläsi varustetun jäsenkortin jo maaliskuussa.

Maksun saaja; MTÜ Saaremaa Soome Selts

NORDEA Viron tilille: EE341700017002304182, BIC: NDEAEE2X

tai

NORDEA Suomen tilille: FI3118203000023564, BIC: NDEAFIHH

Mihinkään ei tarvitse rekisteröityä tätä tehdäkseen. Jäsenmaksusta ei kirjoiteta eikä lähetetä erikseen laskuja, niin kuin olemme jo aiemmin yhteisesti sopineet.

Jos haluat päästä kotivujen (www.saarenmaansuomiseura.eu) omille jäsensivuille, niin käy rekisteröimässä itsesi sivuillamme. Mitenkään pakollista rekisteröityminen ei ole.

Muista myös seuramme omat Facebook-sivut, joita voit ainakin käydä ”tykkäämässä”. Sinne ja kotisivuillemme laitamme kaiken tarvittavan infon ja jos kysyttävää on, niin ota yhteys!

Kesäjuhlat Haapsalussa.

Meidät on kaikki alustavasti kutsuttu Suomi Seurojen kesäpäiville kesäkuun toisena lauantaina Haapsalun seudun Suomi Seuran vieraaksi. Virallinen kutsu tullee myöhemmin, mutta almanakkaan kannataa merkintä jo laittaa.

Oopperaan

Saarenmaan oopperapäiville on saatavana vielä joitakin lippuja.

E 25. juuli 2016 kell 20 Kuressaare lossi ooperimaja
Ülo Krigul “Luigeluulinn” (esiettekanne) ensiesitys                                                    liput 10-30 €

K 27. juuli 2016 kell 20 Kuressaare lossi ooperimaja
Georges Bizet "Pärlipüüdjad" Helmenkalastaja
Wroclawi ooperiteater                                                                                                                    liput 50-70€

https://www.piletimaailm.com/performances/55817-saaremaa-ooperipaevad-2016-georges-bizet-parlipuudjad?                

N 28. juuli 2016 kell 20 Kuressaare lossi ooperimaja    
Giuseppe Verdi "Othello"
Wroclawi ooperiteater                                                                                                                    liput 50-70€  

https://www.piletimaailm.com/performances/55819-saaremaa-ooperipaevad-2016-giuseppe-verdi-othello?

R 29.juuli 2016 kell 20 Kuressaare lossi ooperimaja
Karel Szymanowski "Kuningas Roger"
Wroclawi ooperiteater                                                                                                                    liput 50-70€  

https://www.piletimaailm.com/performances/55821-saaremaa-ooperipaevad-2016-karel-szymanowski-kuningas-roger-krol-roger?

Noista linkeistä, jotka kopioin jokaisen esityksen alapuolelle pääsette ostamaan lippuja suoraan Piletilevistä (sama kuin Lippupalvelu).

Me ollaan Kairon kanssa ainakin Othelloa katsomassa.

Olisiko halukkaita menijöitä ?

Mietimme hallituksessa mikä voisi olla mielenkiintoinen matkakohde meidän seuramme jäsenille ja tulimme johtopäätökseen, että esimerkiksi Setomaan matka saattaisi kiinnostaa jäseniämme. Jotta saisimme todellisen kuvan matkustushalukkuudestanne, voisitte lähettää postia minulle suoraan meiliosoitteella ranna.villa(at)hotmail.com .Haluaisin saada suoraa palautetta mihin haluatte mennä, vai oletteko mieluummin puuhastelemassa omassa kodissanne? Mitä toivoisitte seurassa tapahtuvan ja minkälaiset tapahtumat teitä kiinnostaisivat? Menisimmekö yhdessä harrastamaan kulttuuria vaikka balettiin Tallinnaan tai teatteriin Kuressaaressa tai Pärnussa? Kuressaaren teatterissa näytetään myös elokuvia. Voisimme myös mennä vierailulle Tartun olut-tehtaalle, museoon Narvaan tai kartano-kierrokselle Itä-Viroon. Mahdollisuuksia on paljon. Palautteenne perusteella laitamme aikataulut kuntoon ja bussin tilaukseen. Voisimme tehdä matkoja vaikka lyhyen kaavan mukaan, eli yksi yöpyminen ja heti takaisin kotiin.

Katoavaa kansanperinnettä maaliskuussa

8.3. Naistepäev; Naistenpäivää vietettiin Neuvostoliitossa valtiollisena pyhänä, jolloin lahjoitettiin tytöille ja naisille kukkasia, syötiin hyvin työporukoissa ja kotona sekä juhlittiin.
Se on tavallisesti miesten mieleinen päivä, koska kaikilla on syytä juoda, naisten kunniaksi. Nykyään se on vapaaehtoinen merkkipäivä, jota viettävät ne jotka haluavat. Kansainvälisen naistenpäivän alkamisesta ei ole täyttä varmuutta, mutta vuonna 1909 Rosa Luxenburg teki ehdotuksen, että 8. maaliskuuta vietettäisiin kansainvälisenä naisten solidaarisuuden päivänä ja niinpä jo vuonna 1911 vietettiin naistenpäivää Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä
ja Tanskassa ja muutama vuosi myöhemmin Venäjällä.

12.3. Korjusepäev; Talven harjan taittumisen päivä. Tästä alkaa ilma lämmetä.
Pyhimys Gregoriuksen päivä.

17.3 Käädripäev ehk ussipäev. Käärmeiden ilmestymisen päivä; Tärkeä päivä käärmeiden ja hyönteisten torjuntaan. Siksi tuli tänä päivänä keriä lankaa (koska käärmeet ovat kerällä). Kylväminen, vaatteiden pesu ja hiusten kampaaminen oli kielletty. Luonnossa karhu kääntää itsensä käpälöiden päälle ja hyönteiset ja käärmeet heräävät eloon.

Maarjapäev 25.3.; Kevään alkamisen päivä. Palkattiin paimenia ja palkollisia. Naisten talviset askareet, kuten kankaan kutominen ja kehrääminen, lopetettiin. Maarjapäivä on myös naisten pyhä, jolloin avioliitossa olevat naiset saivat yleensä käydä kievarissa, ja jos naisten juhliin sattui mies, tuli hänen maksaa naisten ruuat ja juomat. Tämä pyhä antoi mahdollisuuden rentoutua raskaan työn lomassa. Silloin pukeuduttiin valkoiseen ja käytettiin valkoisia huiveja.

Nuoret tytöt saivat muuttaa aittaan asumaan, ja aamupäivälle tuli lisää yksi ruokailukerta kesäajaksi. Tehtiin erilaisia taikoja, pellolle piti viedä kuorma lantaa, joka takasi mahdollisuuden myös seuraaviin kuormiin, pellon viljavuuden ja tuholaisten vähäisen määrän. Viljaa piti myös liikutella tänä päivänä, ja aitassa keinuttiin viljaonnea. Kylvettiin ensimmäiset kaalinsiemenet. Suurten kaalien saamiseksi kerittiin suuria lankakeriä ja paistettiin suuria lettuja. Etelä-Virossa kaalitaikoja tehdessä oli erittäin tärkeää pukeutua valkoiseen.

Siinä ne tärkeimmät

Lukekaa myös oheinen liite ja osallistukaa mahdollisuuksienne mukaan myös Haapsalulaisten matkalle Liettuaan.

Laitan tekstin vielä Arille tarkastettavaksi, koska mulla on tietokoneessa ohjelma, joka väkisin kijoittaa viroksi jotkin sanat ja saattaa olla etten itse huomaa mikä on väärin ja mikä oikein, kun tuota viron kielen kielikylpyä on täällä saanut jo useamman vuoden. Tässä kirjoitellessa alkoi sormaia niin paleltaan, että pitää lopettaa, laittaa takkaan tuli, ottaa kissa kainaloon ja käpertyä sohvan nurkkaan peiton alle hetkeksi miettimään mitä seuraavaksi ottais työn alle.

Hyvää kevään jatkoa Teille kaikille, älkääkä unohtako maksaa jäsenmaksuanne ajoissa! Tänä vuonna saamme muovipinnoitetut nimellä painetut jäsenkortit, jotka lähtevät painoon maaliskuun alkupuolella.

Aurinkoisin Terveisin Saarenmaalta

Sinikka Pilviste

Saarenmaan Suomi-Seura

Puheenjohtaja